top of page

Referenser

händer

Öppenhet

En känslomässig berg och dalbana från början till slut. Men jag har fått så mycket kärlek och stöd av mina nära och kära. När de såg att jag vågade öppna mig och lyssna på dem.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

Kumlabild1.jpg

Stöd

Att få stöd och hjälp med att försonas är livsviktigt. Trots det svåra jag gjort kan jag ändå känna att jag är en människa. En människa som kan försöka gottgöra och möta dem jag skadat.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

Hopp

Hoppet har tänts och självföraktet har svalnat. Nu ser jag som min livsuppgift att försöka mildra konsekvenserna så gott jag kan.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

3CKWCAHXRSTOSQCN66CMB46TE4.jpg

Känslor

Ilska har jag alltid använt som ett sätt att hantera mina andra känslor. Ilska är lättare liksom. Men det jag lärt mig nu gör att jag kan möta människor på ett annat sätt.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

Tatuerade_händer.jpg
Händer håller tillväxt.jpg

Utveckling

Det känns som något bra satts i rörelse. Jag hoppas på fortsatt stöd och hjälp och möjlighet att vara i ett sammanhang som hjälper mig att utvecklas som människa.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

20210918_155457.jpg

Ånger

Jag vill få hjälp att känna ånger för mina handlingar. Det verkar som att jag stängt av för att orka leva med det jag gjort.

Deltagare från försoningsvecka på anstalt

Brev från en deltagare

En berättelse från en som genomfört försoningsvecka på Kumla

”Försoningsgruppen är verkligen något som Kriminalvården bör värna om och lägga fokus på! Det är ett program som jag personligen tror kan vara en mycket stor och bidragande faktor till att många lämnar sitt destruktiva liv bakom sig. Jag har gått ett av kriminalvårdens längsta och kanske det mest djupgående programmet VPP, plus det så har jag även gjort programmet One to one. Det har absolut gett en hel del av att ha gått dessa program och jag kan för all del säga att det har fått mig att utvecklas som person. Men hur bra Kriminalvårdens program än må vara så kommer det inte i närheten av Försoningsgruppens inverkan. En vecka med Försoningsgruppen har utvecklat mig mer som person än vad tio månader VPP gjorde! Min syn på brott har totalt ändrats och jag kan nog för första gången ärligt säga att jag ser hur mina handlingar skadar och har skadat mina brottsoffer. Jag ser nu tydligt hur det har påverkat alla dem människor runt omkring mig och alla dem som på något sätt berörts av mina brottshandlingar. Det har fått mig att aldrig mer vilja utsätta en annan människa för något brott, att aldrig mer vara orsaken till någons smärta och lidande. Kriminalvården arbetar ju efter en slogan som lyder bättre ut och ett av deras största mål är ju att minska statistiken i återfall av brott. Jag vågar garantera att Försoningsgruppen kan bidra till att minska den statistiken och få väldigt många människor att ändra sin destruktiva livsstil och kriminella bana. Kriminalvården har inte råd att gå miste om den här möjligheten dem nu har i sin hand!

Försoningsgruppen är en guldgruva som kommer att ge en otrolig utdelning.

 

Jag gick in i Försoningsgruppens program med en ganska så neutral inställning men med ett sunt mått av skepsis. Jag kände nästan direkt att det här var långt ifrån något som jag varit med om tidigare i de program som jag gått inom Kriminalvården. Det fanns en trygghet i den grupp som vi var och det var väldigt lätt att våga öppna sig inom den tryggheten. All form av spänning släppte nog redan den första dagen för dem flesta av oss och det gjorde att vi verkligen kunde gå in i programmet helhjärtat! Försoningsgruppen är inget som ska tas lättvindigt och som görs i en handvändning. Det är ett tungrott program där man får röra runt i så mycket jobbiga och svårhanterliga känslor att man är helt slut och mörbultad efter varje dag. Men det är det värt! Man lämnar varje session något lättare än då man kom och man anländer varje dag med en spänd förväntan och fylld med iver för vad som dagen ska bjuda på. Min verktygslåda för att hantera och tackla jobbiga känslor och problem var näst intill tom, men efter en vecka med Försoningsgruppen så har jag en nästan fullproppad låda fylld av verktyg som jag kommer att bära med mig hela livet ut. En verktygslåda som absolut kommer att hjälpa mig och se till att jag aldrig mer skadar en annan människa och aldrig mer begår något brott. Förändring sker inte över en natt utan det är något man ständigt måste jobba med, det är en process som håller på hela livet ut. Men tack vare detta program och den hjälp jag fått av alla inblandade och medverkande så har min väg till förändring blivit så mycket lättare. Jag kan för första gången i mitt liv se den väg jag vill gå och jag vet alltmer vilka steg jag vill ta.”

bottom of page